Az otthoni szakápolási rendszer

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott, kórházi ellátást kiváltó otthoni szakápolási (otthonápolási) rendszert 1996. november 1-jén indították útjára az egész ország területén.

Szolgálatunkkal elsők között kötött szerződést a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási pénztár.

Azóta látjuk el otthonukban a szakápolásra szoruló betegeinket. Az otthoni szakápolás sikere, hogy a beteg otthoni megszokott környezetében maradva kevésbé szenved a betegségéből adódó tehetetlenség miatt, és elkerüli a hosszú kórházi tartózkodás során szinte szükségszerűen kialakuló pszichoszomatikus károsodást. A személyre szabott ápolás, a családtagok közelsége, a megszokott környezet gyorsítja a gyógyulást és lerövidíti a lábadozási időt.

A szolgáltatást azok a betegek vehetik igénybe, akik betegségük heveny időszakán túljutottak, folyamatos orvosi és ápolói felügyeletet nem igényelnek, de teljes gyógyulásuk érdekében még rendszeres szakellátásra van szükségük és otthonukban ez biztonsággal megoldható.

Az igénybe vevők másik köre azon betegek, akik mozgásukban korlátozottak, állapotuk miatt időszakos rehabilitációs szakápolásra, gyógytornára, fizikoterápiás ellátásra szorulnak.