Komplex otthoni hospice ellátás

A Komplex otthoni hospice ellátás a terminális (végső) állapotú betegek otthonában vagy tartózkodási helyén történő hospice (haldokló beteg) ellátás.
Hospice ellátásban elsősorban rákbetegek, kis számban egyéb terminális állapotú betegek (AIDS-betegség, autoimmun betegség és krónikus neurológiai megbetegedés-kivéve agyi történés utáni állapot: agyvérzés, agylágyulás) részesülhetnek.

 


 

A betegek ellátását speciálisan felkészült szakemberekből álló csapat végzi

Szolgáltatásaink a hospice ellátás keretein belül:

 

  • szakápolás
  • tartós fájdalomcsillapítás
  • gyógytorna
  • fizikoterápia
  • szociális tevékenység szervezése
  • diétás gondozás, tanácsadás
  • mentálhigiénés gondozás, tanácsadás
  • gyógyszerelés tervezése, ellenőrzéseA komplex otthoni hospice ellátás során több éves gyakorlattal, hospice végzettséggel is rendelkező ápolók, gyógytornászok, fizikoterapeuták, dietetikus, mentálhigiénikus, szociális munkás, fájdalomcsillapításban, palliatív ellátásban jártas orvosok segítenek a beteg fájdalmának csillapításában, testi tüneteinek, lelki szenvedésének enyhítésében.

A beteg így otthonában maradhat mindaddig, amíg ellátása nem köti kórházi kezeléshez, az otthoni ápolása biztosított, ha család felvállalja a reá jutó teendők ellátását, a beteggel való együttlétet. A komplex otthoni hospice ellátás révén a beteg otthoni, megszokott környezetében maradva kevésbé szenved a betegségből adódó tehetetlenség miatt. Mivel alapvető cél, hogy a beteg ember élete utolsó részét otthonában, családja körében élhesse, ezért a hospice ellátás során alapvető a családdal való szoros együttműködés, a család bevonása az ápolásba és folyamatos segítsége a beteg körül. A komplex otthoni hospice ellátás célja a személyre szabott ápolás, a lelki gondozás, a családtagok közelsége, a megszokott környezet biztosítása, amelyek segítséget nyújtanak, a hosszú lefolyású, halálhoz vezető betegségben szenvedő személy emberi méltóságának halálig való megőrzéséhez.

A  hospice filozófia alapja az ingyenesség. Szolgálatunk Komplex otthoni hospice ellátása OEP finanszírozással, illetve a Szegedi Hospice Alapítvánnyal együttműködve történik, így a betegnek ezért az ellátásért nem kell fizetni.